dissabte, 22 de setembre del 2007
divendres, 21 de setembre del 2007
La Casa del Poble participa a la III Fira d'Entitats

dijous, 6 de setembre del 2007
dissabte, 1 de setembre del 2007
La Casa del Poble s’adhereix a la campanya del blocaire Xavier Mir “El món ha de saber-ho”
El documental gravat al primer pis de l’edifici del passeig de dintre 18, ens satisfà enormement i és quasi obligatori donar el nostre suport a la campanya de l’actiu blocaire Xavier Mir e instem a tothom a fer possible l’èxit de la campanya.
dijous, 26 de juliol del 2007
El ple de l’Ajuntament tindrà lloc el proper dilluns (20 h) a la Casa del Poble de Blanes

La Casa del Poble vol expressar la seva satisfacció per la decisió pressa i se sent molt satisfeta de poder col·laborar amb l’Ajuntament perquè els plens tinguin el millor lloc possible.
Tots els regidors i regidores i el públic assistent seran ben rebuts en aquesta entitat centenària que ha estat un espai de llibertat i de democràcia. Sigueu tots benvinguts.
divendres, 20 de juliol del 2007
Un document excepcional: Segons el PSC l’edifici de la Cooperativa pertany a la Casa del Poble

Ara fa pocs dies s’ha trobat un document excepcional, una carta del PSC de Blanes datada a l’any 1977 i que va ser publicada a la revista RECULL on el partit socialista reconeixia punt per punt la propietat dels edificis de la Casa del Poble, en aquest document que avui reproduïm, el PSC de Blanes deixa molt clar el seu suport a la Casa del Poble en les seves justes reivindicacions.
Amb el títol “la realitat de la Casa del Poble” el PSC de Blanes dona ple suport a les justes reivindicacions per recuperar el seu patrimoni, en la carta no sols parlen de l’edifici ja recuperat del Passeig de Dintre, sinó també de l’edifici de la Cooperativa de la Muralla i del actual edifici de la Creu Roja
Entre altres coses la carta pública diu: “Però avui que ja comença a clarejar podem dir que, els únics i legítims propietaris d’aquests tres edificis, segueixen essent les pròpies i dites entitats i, en representació de les mateixes, els seus socis sobrevivents, i no pas ningú més, ja que de la força de les armes d’una guerra no és raó per fer-ho canviar”
I segueix dient la carta adreçada a la nostra entitat, “A tots els socis de la Casa del Poble i de la Cooperativa i als successors dels ja desapareguts van principalment adreçades aquestes paraules, amb la intenció de que, quan arribi aquells moment ja proper en el que hem de veure retornada la justícia perduda, sabrem unificar llurs esforços per tal de recuperar per la raó allò que se’ls va prendre per la força.”
Si el PSC encapçalat per Josep Marigó hagués llegit o parlat amb la seva gent no hagués fet l’estrepitós ridícul de negar el legítim dret de la Casa del Poble a recuperar les seves propietats, el document és prou contundent perquè el PSC actual rectifiqui i compleixi el que diu la part final de l’escrit que avui reproduïm.
Serià important que el PSC actual reconeixes el seu error i que va ser una sort que aquell el plenari municipal impedís aquella injustícia que volia perpetrar per pura i simple venjança.
dissabte, 17 de març del 2007
Marató de sang (17,30 h): 315 donacions de sang
L’objectiu és arribar a les 1000 donacions, encara sou a temps de donar la vostra gota de solidaritat, fins a les 10 del vespre t’esperem a la Casa del Poble.
La Casa del Poble seu de la 2ª Marató de donació de sang
Amb la presencia dels representants de l’Associació de donats de Sang de Blanes i Comarca, el President de la Casa del Poble Fèlix Domènech, l’Alcalde de Blanes Josep Marigó, la regidora de Salut Laura Arjona, els regidors de l’Ajuntament Josep Trias i Joan Puig, dels periodistes de TV3 Fina Brunet i Rafael Bagot han donat inici a l’acte.
Al llarg de tot el dia diferents entitats de Blanes col·laboren amb actes per animar a la gent a donar sang, fins a les 10 de la vesprada tothom qui vulgui pot aportar la seva sang a la solidaritat.
dimarts, 13 de març del 2007
Emotiva visita del Conseller de Cultura Joan M. Tresserras donant recolzament a la Casa del Poble
diumenge, 11 de març del 2007
El Conseller de Cultura Joan M. Tresserras visita i dona suport a la Casa del Poble en les seves reivindicacions.
Ha estat rebut pel President de l’entitat Fèlix Domènech i altres membres de la Junta Directiva, ha visualitzat un vídeo de les obres de rehabilitació i ha fet una visita a tota la casa; a més, els responsables del projecte de recuperació de la història de l’entitat han explicat al Conseller com es trobava el treball de recerca que ha estat subvencionat per la Conselleria de Relacions Institucionals dins el programa Memorial Democràtic.
Posteriorment i desprès de signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament, ha participat en la tradicional festa de lliurament dels Premis Recull.
Amb aquesta visita el Conseller de Cultura i Comunicació s’ha interessat i ha donat suport a les justes reivindicacions de la nostra entitat, se li ha lliurat el dossier que explica la història de la Cooperativa i la vinculació amb la Casa del Poble.
Volem agrair al Conseller que hagi escoltat les nostres reivindicacions i s’hagi afegit com han fet moltes altres persones a la demanda de recuperació del que va ésser incautat pel franquisme.
Diari de Girona confirma el suport del Grup Parlamentari del PSC a les legítimes demandes de la Casa del Poble

Tots aquells que dubtaven de la informació feta pública en aquestes pagines, ara poden comprovar la veracitat del que vam dir.
La noticia es complementa amb la visita que el Conseller de Cultura Joan M. Tresserras farà a la Casa del Poble on signarà al llibre de honor, i en posterioritat assistirà al lliurament dels premis RECULL.
divendres, 9 de març del 2007
El Conseller de Cultura Joan M. Tresserras visitarà la Casa del Poble el proper diumenge a la una del migdia

Convidat per Fèlix Domènech President de la Casa del Poble, el Conseller de Cultura i Comunicació de la Generalitat de Catalunya visitarà les nostres instal·lacions el proper diumenge, amb motiu de la seva primera visita oficial a Blanes per assistir al lliurament dels prestigiosos premis literaris RECULL.
La visita tindrà lloc a l’una del migdia, serà rebut per la junta directiva i visitarà l’edifici(rehabilitat el 2005) i les seves instal·lacions.
La Junta Directiva explicarà al Conseller, la situació de l’entitat, les activitats i els projectes de futur, la reivindicació de l’edifici de la Cooperativa, signarà en el llibre d’honor i serà obsequiat amb el PIN commemoratiu de la Casa del Poble.
dimecres, 7 de març del 2007
El Grup Parlamentari del PSC dona suport a la demanda de la Casa del Poble vers l’edifici de la Cooperativa.

La carta rebuda de la Presidenta del Grup Parlamentari Socialistes Manuela de Madre s’afegeix a les mostres de suport rebudes pels Grups Parlamentaris de CiU i d’ERC.
dimarts, 6 de març del 2007
La cooperativa de la Casa del Poble
La Casa del Poble de Blanes té un paper molt actiu en la vida política, social, cultural i recreativa durant els primers tres decennis del segle XX. Aquesta societat neix el dia 5 de març de 1905, la data en que es registren els estatuts oficials al Govern Civil de Girona. En l’articulat dels primers estatuts d’aquesta centenària entitat s’hi estableixen clarament els seus objectius. Entre les seves finalitats hi ha estimular als seus socis i al poble en general a la creació d’institucions de caràcter polític republicà, on també hi hagi un espai per a la diversió i l’educació.
Durant els primers anys no disposen d’un local propi i les reunions i actes se celebren en cases particulars. L’any 1915 compren un immoble al carrer de la Muralla, que posteriorment s’engrandeix amb l’adquisició de la finca veïna. Aquest és el primer local de la Casa del Poble, on hi tenen lloc les seves activitats més multitudinàries, no només les de caire polític i cultural, com els apassionats mítings electorals i les representacions poètiques i teatrals, sinó també les de caire més social.
A partir de l’any 1925, amb la construcció d’unes noves instal·lacions al Passeig de Dintre, l’entitat viu un moment de màxima activitat i esplendor, quan arriba a tenir més de vuit-cents socis. Però l’any 1936 esclata la Guerra Civil i al 1939 es produeix el triomf de les forces feixistes revoltades. El general Franco instaura la seva dictadura. S’expropien els béns dels dirigents republicans i els de la Casa del Poble, fent desaparèixer la seva tasca social i les seves activitats. Una part de les propietats confiscades no es poden a recuperar fins a quaranta anys després. Altres propietats i documents continuen en mans d’organismes i institucions, com l’Estat i la Generalitat de Catalunya.
diumenge, 4 de març del 2007
Marigó (PSC) feia comèdia o estimava de veritat la Casa del Poble?
Reaccions a la caça de bruixes de Marigó(PSC) contra la Casa del Poble
.jpg)
“Actualment, si fem un cop d´ull a la façana marítima de Blanes, podrem comprovar que tan sols queda un edifici reformat, que sigui centenari, modernista, emblemàtic i que hagi sobreviscut a la pressió especuladora d´urbanitzar tota la primera franja de mar.
dijous, 1 de març del 2007
Empar Moliner a la Casa del Poble

Amb el títol de “El dia de la Dona (i el del Home?)” un títol ja per si suficientment provocador, es recuperen els sopars republicans que amb més o menys continuïtat ha anat consolidant la nostra entitat.
Reaccions a la derrota democràtica de l'Alcalde per la majoria del plenari.
L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, no ha pogut recuperar l'ús dels baixos de l'antiga Cooperativa Blandense i fer-ne fora la Casa del Poble. L'oposició (de CiU, ERC i PP) li va tombar l'intent en el ple de dilluns.
dimecres, 28 de febrer del 2007
Alcalde, deixi en pau la Casa del Poble

dimarts, 27 de febrer del 2007
Lliçó democràtica: L’alcalde Marigó ha estat derrotat democràticament per la majoria del plenari.
Moltes Gràcies a tots i a totes, entre tots ha estat possible, però la lluita per la dignitat continua,
Que ens tornin “la Cooperativa” que el Franquisme ens va robar.
Enterrem el Franquisme, si us plau.
Signeu per la dignitat.
Us demanem el suport i la solidaritat de la vostra entitat i la vostra persona davant el greu atac a la dignitat que l’Alcalde de Blanes ha decidit emprendre contra la Casa del Poble per pura venjança política. Per aquest motiu, us demanem que llegiu amb atenció aquesta carta que mai haguéssim volgut enviar.
Però vista l’actitud intransigent de la primera autoritat municipal, no tenim més remei que demanar-vos suport en defensa del legítim dret a la recuperació del Patrimoni incautat pel Franquisme i de la memòria històrica.
La Casa del Poble de Blanes és l’entitat més antiga que ha tingut continuïtat i que segueix viva en aquest moments a la nostra vila. Com a entitat popular i de llarga tradició li va tocar viure els moments més negres de la història d’aquest país, la seva lleialtat al govern de la República i a la Generalitat de Catalunya li va comportar l’exili, la repressió i la incautació del seu patrimoni per part de la dictadura franquista.
A finals dels anys 90, essent alcalde Fèlix Bota i Gibert i d’acord amb la Generalitat de Catalunya que n’era la propietària per traspàs de l’Estat, es va acordar reconèixer la propietat de l’edifici del Passeig de Dintre, 18 i d’aquesta manera es va inscriure en el registre de la Propietat.
Aquest fet va permetre, amb l’esforç dels socis de l’entitat, afrontar amb una important hipoteca les obres que han donat llum a la recuperació plena de l’edifici del passeig de Dintre a l’any 2005, en plena celebració del centenari.
Amb motiu de les obres vàrem sol·licitar a l’Ajuntament de Blanes la cessió dels baixos de l’edifici anomenat “Cooperativa la Blandense” del carrer de la Muralla per tal de seguir les activitats mentre duressin les obres.
Aquest edifici (és la primera seu de la Casa del Poble i desprès seu de la Cooperativa la Blandense, filial de la Casa del Poble fins a la incautació franquista) en una part dels seus baixos (105 metres) és propietat de la Generalitat de Catalunya, que ho va cedir a l’Ajuntament de Blanes per usos socials.
Per acord de ple d’abril de 2001 es va acordar el text següent:
“1. Cedir l’ús de l’edifici de la Cooperativa La Blandense en la part corresponent als baixos, a l’entitat Casa del Poble de Blanes per tal que desenvolupi les seves activitats mentre durin les obres de la 1 ª fase i amb un màxim de dos anys renegociable.
2. Fer les gestions oportunes davant la Generalitat de Catalunya per regularitzar la situació del punt 1.”
L’acord ens permetia facilitar la feina i seguir la lluita legal per recuperar el patrimoni que la dictadura franquista va incautar.
La nostra sorpresa comença ara fa uns mesos quan l’Alcalde Josep Marigó cita a una reunió al nostre President per un assumpte d’interès. La sorpresa és produeix al despatx de la primera autoritat municipal quan ens demana que tornem les claus i l’espai per tal de poder destinar altres usos l’espai de la muralla, ens dóna uns dies i ens demana una resposta en breu.
Reunida la junta de la nostra entitat li enviem a l’alcalde una carta en que li expliquem entre altres la nostra demanda sobre la propietat de l’edifici, el treball que s’està fent d’ús de les instal·lacions i en base a l’acord de ple li demanem una renegociació de l’acord tal i com s’establia en el punt 1.
Van passar les setmanes, l’Ajuntament ens contesta amb negativa i insisteix en que tornem les claus. Davant d’aquest fet, contestem per carta sobre la situació i li demanem una reunió per parlar de l’assumpte en qüestió.
Van passar les setmanes sense resposta fins que el passat 24 de gener rebem una nova carta de l’Alcalde en que ens nega qualsevol possibilitat de renegociació, no ens accepta ni tant sols la reunió sol·licitada i ens dóna aquest cop un data per marxar de la nostra pròpia casa.
El passat divendres 16 de febrer tornem a registrar una carta dirigida a l’alcalde on li comuniquem la darrera entrevista amb el Subdirector General del patrimoni de la Generalitat que ens insta a seguir batallant amb Madrid i el Ministeri de Treball per tal d’aconseguir el reconeixement de la propietat de l’edifici de la Muralla a la Casa del Poble.
Li comuniquem a més que la Generalitat ens confirma que els 105 metres d’un total de més de 250 que té els baixos de l’edifici no estan inscrits al Registre de la Propietat per problemes legals per fer-ho, fet que advertim i que ens confirma que l’Ajuntament no té la capacitat legal per demanar-nos que marxem de l’edifici. I finalment, li tornem a demanar que ens trobem a negociar seguint l’acord plenari.
La resposta ens la trobem aquest dilluns, quan ens comuniquen que a la Comissió Informativa General i fóra de l’ordre del dia, l’Alcalde presenta un proposta de resolució pel ple del proper dilluns per tal de negar el dret de prorrogà a l’ús de l’edifici del carrer de la muralla. I, a banda d’això, iniciar els tràmits necessaris per expulsar-nos de la nostra casa.
És per aquest motiu que demanem la solidaritat de la seva entitat i la seva pròpia per tal d’evitar una injustícia històrica per part del nostre Ajuntament. Li demanem la seva signatura i de la seva entitat per tal que l’Ajuntament de Blanes no allargui la llarga nit del Franquisme i demanem:
1.- Que l’Ajuntament de Blanes accepti la prorroga en l’ús de la finca del carrer de la Muralla a la Casa del Poble, fins que s’aclareixi la veritable propietat de l’edifici.
2.- Que l’Ajuntament de Blanes es posi al costat de la Casa del Poble en la seva legítima aspiració de recuperació del seu patrimoni incautat pel Franquisme, ja que existeixen suficients documents. llibres i documents de l’arxiu municipal que avalen la legítima aspiració de la nostra entitat.
3.- Que l’Ajuntament de Blanes col·labori amb la Casa del Poble com ha fet sempre en defensa dels legítims drets de les entitats de Blanes, per tal de fer possible la recuperació del patrimoni de l’entitat.
Em solidaritzo amb la Casa del Poble en les seves justes reivindicacions i demanem a l’Ajuntament de Blanes aprovi els tres punts abans esmentats.
Entitat:
Representant:
A títol individual:
D.N.I.:
A retornar a la Casa del Poble
Passeig de Dintre, 18
17300 Blanes casadelpoble@blanes.net
Tel. 630.690.122 – 609.307.277 –
divendres, 23 de febrer del 2007
Història de la Casa del Poble de Blanes
A continuació hem redactat una breu història de la Casa del Poble, fent una recopilació de fets i d’actes que ha viscut aquesta Casa, gairebé cent anys després de la seva fundació. Això fa que haguem de dividir la història en cinc apartats. La primera etapa la situarem en el període d’anys des del 1905 fins el 1915, la segona d’aquestes emmarcarà el període del 1915 fins el 1939, la tercera des del 1939 fins el 1979, la quarta des del 1979 fins el 1997 i la cinquena i última, des de l’any 1997 fins l’actualitat.
3.1-Fundació de la Casa del Poble de Blanes ( 1905 - 1915 )
Els primers indicis de la fundació de la Casa del Poble els trobem el 4 de març de 1905, en que Lluís Busquets en representació d’un grup de persones va presentar al governador de la província de Girona els estatuts de la "Casa del Pueblo" amb la finalitat de crear una institució cultural, política i recreativa oberta als ciutadans del poble, sempre que complissin el que deien els estatuts. Aquests estaven compostos per 23 articles, agrupats en sis capítols.
Aquest és un resum dels punts més destacats dels estatuts de la Casa del Poble:
Reunir tots aquells que s’inspirin en els ideals d’Amor, Progrés i Justícia...
Estimular els seus associats i al poble en general a la creació d’institucions de caràcter Polític - Republicà;...
D)Tots els mitjans d’instrucció i educació [...]separats absolutament de tota tendència religiosa perquè així puguin viure confraternament tots els alumnes...
També cal remarcar l’aparició al març de 1906 de El Centre Catòlic de Blanes, com a una institució de dretes i catòlica. El Centre Catòlic es va formar a la parròquia Santa Maria de Blanes . Aquesta associació pretenia encaminar tot el jovent de la població a seguir els ideals que pregonava l’església. Aquest centre s’encamina a fer actes culturals i recreatius per la gent del poble, però sempre seguint els ideals catòlics i de dretes. Per aquests motius sorgeix la rivalitat entre la Casa del Poble i el Centre Catòlic, com veurem més endavant.
Fruit del gran èxit ascendent que va tenir la societat de la Casa del Poble dins de Blanes, aquesta societat adquireix el 16 de Novembre de 1915 el seu primer immoble en propietat. Es tractava d’una casa situada al carrer Muralla, 22 . Aquesta nova seu estava formada per un petit magatzem, uns baixos i un pis. Aquest edifici va ser comprat per la quantitat de 3000 ptes, diners que els representants de la Casa del Poble, el Sr. Anselm Roura i Josep Andreu, lliuren a la venedora, la Sra. Francisca Ribas i Prats. Mesos més tard la Societat comprarà l’edifici del costat, situat al carrer Muralla, 24. Aquest edifici s’annexionarà al del número 22, constituint així una única seu.
Mesos abans que la Casa del Poble comprés el seu nou immoble, es dissol l’Orfeó de Blanes el 20 de Juliol de 1915. Com hem dit anteriorment, l’Orfeó havia passat a formar part de la Casa del Poble degut als seus problemes econòmics. Seguint els estatuts d’aquesta entitat, Tots els béns passaren a pertànyer a la secció cultural de la Casa del Poble de Blanes.
A continuació podeu observar una petita mostra de la gran acollida d’aquest servei a la població de Blanes, veient els estats de comptes en un període que va des del 1921 fins el 1928.
- Quantitats corresponents a ajuts benèfics = 30.816’15 ptes
- Quantitats repartides als socis = 47.218,70
Al mateix temps, feu que l’antiga seu de la Casa del Poble al carrer Muralla, 22 i 24 passés a ser propietat de la Cooperativa la Blandense. Però tot i això, en el fons, l’antiga seu seguiria en mans de la Casa del Poble, ja que la Cooperativa la Blandense era un braç d’aquesta Societat com ja hem dit anteriorment. Una altra mostra d’aquesta relació, es que ens els estatuts de la Cooperativa i torbem que ens diu que en cas de dissolució tots els bens d’aquesta passen en mans de la Casa del Poble
Aquesta nova seu de la Casa del Poble de Blanes representà una considerable millora, tant per la seva situació, a primera línia de mar en el Passeig de Mar per una banda, i per l’altra en el Passeig de Dintre, i també per les condicions que reunien les seves instal·lacions. Això va fer que la Casa del Poble passés a ocupar un lloc dels més prominents de Blanes. Aquesta nova seu va ser un motiu d’alegria i satisfacció per tots els socis, tant per el que va significar convertir aquest projecte en realitat, que també perquè es posà a prova la capacitat organitzativa de la Societat. Gràcies al nou edifici la Casa del Poble va ampliar les seves activitats de caràcter cultural, cívic i progressista amb un fort contingut social. Això farà que a la vegada que s’amplien els beneficis, s’ampliï també el nombre d’afiliats a la Secció de Socors Mutus, o el que era el mateix, els socis de la Cooperativa la Blandense. En el teatre s’hi varen fer representacions de diferents obres d’ escriptors de les lletres catalanes com d’Àngel Guimerà, Iglesias, Artís... Els dies festius s’hi organitzaven balls amb orquestres en directe, audicions de sardanes a la terrassa del Passeig de Mar. També s’organitzaren campionats de billar, d’escacs, vetllades literàries, entre altres.
En el 1935, ens trobem un escrit a les actes de la Casa del Poble, en el que es redacta una nova versió dels estatuts d’aquesta, amb poques modificacions
A l’ entrar les tropes franquistes a Blanes, l’edifici de la Casa del Poble fou saquejat. La biblioteca va ser destrossada i la majoria de llibres varen ser cremats davant la façana del Passeig de Dintre. Totes les instal·lacions foren destrossades i retirats tots els seus elements, un dels elements més destacats va ser la destrucció de la Marianne símbol republicà que presidia les dos façanes de l’edifici. S’ha de dir, que molts dels que varen destrossar la Casa, era gent de Blanes, que mesos abans havien rebut ajuda de la Casa del Poble.
Els locals de la Societat varen ser expropiats per la "Comisión Interministerial Calificadora de Bienes Sindicales Marxistas", aquesta comissió va ser creada pel govern de Franco. Aquesta expropiació es va basar en que la Casa del Poble no va voler reconèixer el govern franquista, i per aquest motiu va rebre una declaració d’il·legalitat. El 18 de juny de 1943 la finca va passar a mans de la " Delagación Nacional de Sindicatos de Falange Española Tradicionalista y de las Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista". Aquest fets els trobem descrits en el Registre de la Propietat, la inscripció onzena que diu així:
3.4 – Una lluita contra la història ( 1979 – 1997)
Amb el fi de la dictadura, un grup de socis de la Casa del Poble va començar a fer gestions perquè l’immoble que temps endarrera havia estat propietat de la Casa del Poble, retornés a aquesta. Ens referim a l’edifici situat al Passeig de Mar i al del carrer Muralla. El 23 de febrer de 1979, foren lliurades les claus de l’edifici a una representació de la Casa del Poble, en part gràcies a la intervenció d’ Esquerra Republicana de Catalunya, que tot i el pas del temps i com a partit republicà, va seguir vinculat a la Casa del Poble.
El dia següent es va prendre possessió del nou edifici, amb un representant de Blanes. L’edifici es trobava en una situació lamentable. L’estat de la teulada era tal, pels molts degoters, que va repercutir en l’estat de les bigues de fusta que es varen veure afectades per la humitat acumulada, tots els lavabos estaven inservibles i totalment obstruïts. Tot això provoca una humitat general, en parets i sostres que va provocar que totes les estructures de ferro acumulessin una quantitat de rovell important i que els sostres de guix s’enfonsessin, les portes i vidres estiguessin molt malmeses o trencades.
Fins a aquest moment, l’edifici de la Casa del Poble, encara estava incautada. Però el temps passava i l’edifici seguia en mans del govern. El 6 de maig de 1979 es varen reunir els socis supervivents de la Casa del Poble per tal de restablir aquesta societat i avaluar l’estat d’aquesta mateixa. Aquesta va significar la primera reunió oficial de la Societat després de 40 anys de repressió. En aquesta es va decidir fer una junta reorganitzativa, per tal de cuidar-se de la Societat.
" Incautado a la Sociedad Cooperativa La Blandense. Es propiedad del AISS"
" Pertenece a AISS. Incautado a la Casa del Pueblo"
El 1995 amb la celebració de les eleccions municipals, Esquerra Republicana de Catalunya va aconseguir representació política a l’ajuntament de Blanes. Aquest fet va significar el principi d’una nova lluita per recuperar l’edifici de la Casa del Poble, però aquest cop fent servir la via política. A través del regidor a l’ajuntament de Blanes, el Sr. Joan Puig, es varen començar a tenir contactes amb la Generalitat per tal de recuperar el vell immoble. I gràcies a la intervenció del Sr. Puig, s’arribà a un acord amb la Generalitat que sortí publicat en el Butlletí Oficial de la Generalitat de Catalunya , dient el següent:
Finalment el 13 de juny de 1997, es posà fí a la lluita de tots aquests anys per recuperar un dels edificis de la Casa del Poble. Aquest mateix dia, a les 11:30 hores del matí, es presenta al Registre de la Propietat de Lloret de Mar l’escriptura de Cessió atorgada per la Generalitat de Catalunya a favor de l’Associació Casa del Poble de Blanes. L’escriptura està signada per la Sra. Glòria Riera i Alemany, Directora General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Sr. Fèlix Gibert i Loscos, president de la Casa del Poble de Blanes, i el Sr. Agustí Martí i Billoch, secretari de la Casa del Poble, tots ells davant el Sr. Antonio Valcárcel Sánchez, Notari de l’Il·lustre Col·legi de Barcelona. Aquest acte va ser presidit per el que va ser alcalde de Blanes el Sr. Fèlix Bota
3.5 – La Nova Casa del Poble ( 1998 – 2004 )
Durant els dos primers anys, la Societat va seguir fent tota mena d’activitats de tot tipus, com mítings, exposicions, trobades, etc.
Renovació de cobertes
Renovació de revestiments exteriors i interiors
Renovació de instal·lacions d’electricitat, aigües i desaigües
Millora d’instal·lacions amb col·locació d’un ascensor
Adaptació a la normativa contra incendis, d’accessibilitat i de pública concurrència
És de remarcar que tota la rehabilitació de l’edifici s’ha fet sense cap tipus d’ajuda oficial, tot hi haver estat molts anys incautat pel govern.
Les obres de la Casa del Poble es varen acabar a principis de l’any 2003.
Adhereix-te al Manifest (casadelpoble@gmail.com)

Enterrem el Franquisme, si us plau.
Us demanem el suport i la solidaritat de la vostra entitat i la vostra persona davant el greu atac a la dignitat que l’Alcalde de Blanes ha decidit emprendre contra la Casa del Poble per pura venjança política. Per aquest motiu, us demanem que llegiu amb atenció aquesta carta que mai haguéssim volgut enviar.
Però vista l’actitud intransigent de la primera autoritat municipal, no tenim més remei que demanar-vos suport en defensa del legítim dret a la recuperació del Patrimoni incautat pel Franquisme i de la memòria històrica.
La Casa del Poble de Blanes és l’entitat més antiga que ha tingut continuïtat i que segueix viva en aquest moments a la nostra vila. Com a entitat popular i de llarga tradició li va tocar viure els moments més negres de la història d’aquest país, la seva lleialtat al govern de la República i a la Generalitat de Catalunya li va comportar l’exili, la repressió i la incautació del seu patrimoni per part de la dictadura franquista.
A finals dels anys 90, essent alcalde Fèlix Bota i Gibert i d’acord amb la Generalitat de Catalunya que n’era la propietària per traspàs de l’Estat, es va acordar reconèixer la propietat de l’edifici del Passeig de Dintre, 18 i d’aquesta manera es va inscriure en el registre de la Propietat.
Aquest fet va permetre, amb l’esforç dels socis de l’entitat, afrontar amb una important hipoteca les obres que han donat llum a la recuperació plena de l’edifici del passeig de Dintre a l’any 2005, en plena celebració del centenari.
Amb motiu de les obres vàrem sol·licitar a l’Ajuntament de Blanes la cessió dels baixos de l’edifici anomenat “Cooperativa la Blandense” del carrer de la Muralla per tal de seguir les activitats mentre duressin les obres.
Aquest edifici (és la primera seu de la Casa del Poble i desprès seu de la Cooperativa la Blandense, filial de la Casa del Poble fins a la incautació franquista) en una part dels seus baixos (105 metres) és propietat de la Generalitat de Catalunya, que ho va cedir a l’Ajuntament de Blanes per usos socials.
Per acord de ple d’abril de 2001 es va acordar el text següent:
“1. Cedir l’ús de l’edifici de la Cooperativa La Blandense en la part corresponent als baixos, a l’entitat Casa del Poble de Blanes per tal que desenvolupi les seves activitats mentre durin les obres de la 1 ª fase i amb un màxim de dos anys renegociable.
2. Fer les gestions oportunes davant la Generalitat de Catalunya per regularitzar la situació del punt 1.”
L’acord ens permetia facilitar la feina i seguir la lluita legal per recuperar el patrimoni que la dictadura franquista va incautar.
La nostra sorpresa comença ara fa uns mesos quan l’Alcalde Josep Marigó cita a una reunió al nostre President per un assumpte d’interès. La sorpresa és produeix al despatx de la primera autoritat municipal quan ens demana que tornem les claus i l’espai per tal de poder destinar altres usos l’espai de la muralla, ens dóna uns dies i ens demana una resposta en breu.
Reunida la junta de la nostra entitat li enviem a l’alcalde una carta en que li expliquem entre altres la nostra demanda sobre la propietat de l’edifici, el treball que s’està fent d’ús de les instal·lacions i en base a l’acord de ple li demanem una renegociació de l’acord tal i com s’establia en el punt 1.
Van passar les setmanes, l’Ajuntament ens contesta amb negativa i insisteix en que tornem les claus. Davant d’aquest fet, contestem per carta sobre la situació i li demanem una reunió per parlar de l’assumpte en qüestió.
Van passar les setmanes sense resposta fins que el passat 24 de gener rebem una nova carta de l’Alcalde en que ens nega qualsevol possibilitat de renegociació, no ens accepta ni tant sols la reunió sol·licitada i ens dóna aquest cop un data per marxar de la nostra pròpia casa.
El passat divendres 16 de febrer tornem a registrar una carta dirigida a l’alcalde on li comuniquem la darrera entrevista amb el Subdirector General del patrimoni de la Generalitat que ens insta a seguir batallant amb Madrid i el Ministeri de Treball per tal d’aconseguir el reconeixement de la propietat de l’edifici de la Muralla a la Casa del Poble.
Li comuniquem a més que la Generalitat ens confirma que els 105 metres d’un total de més de 250 que té els baixos de l’edifici no estan inscrits al Registre de la Propietat per problemes legals per fer-ho, fet que advertim i que ens confirma que l’Ajuntament no té la capacitat legal per demanar-nos que marxem de l’edifici. I finalment, li tornem a demanar que ens trobem a negociar seguint l’acord plenari.
La resposta ens la trobem aquest dilluns, quan ens comuniquen que a la Comissió Informativa General i fóra de l’ordre del dia, l’Alcalde presenta un proposta de resolució pel ple del proper dilluns per tal de negar el dret de prorrogà a l’ús de l’edifici del carrer de la muralla. I, a banda d’això, iniciar els tràmits necessaris per expulsar-nos de la nostra casa.
És per aquest motiu que demanem la solidaritat de la seva entitat i la seva pròpia per tal d’evitar una injustícia històrica per part del nostre Ajuntament. Li demanem la seva signatura i de la seva entitat per tal que l’Ajuntament de Blanes no allargui la llarga nit del Franquisme i demanem:
1.- Que l’Ajuntament de Blanes accepti la prorroga en l’ús de la finca del carrer de la Muralla a la Casa del Poble, fins que s’aclareixi la veritable propietat de l’edifici.
2.- Que l’Ajuntament de Blanes es posi al costat de la Casa del Poble en la seva legítima aspiració de recuperació del seu patrimoni incautat pel Franquisme, ja que existeixen suficients documents. llibres i documents de l’arxiu municipal que avalen la legítima aspiració de la nostra entitat.
3.- Que l’Ajuntament de Blanes col·labori amb la Casa del Poble com ha fet sempre en defensa dels legítims drets de les entitats de Blanes, per tal de fer possible la recuperació del patrimoni de l’entitat.
Em solidaritzo amb la Casa del Poble en les seves justes reivindicacions i demanem a l’Ajuntament de Blanes aprovi els tres punts abans esmentats.
Entitat:
Representant:
A títol individual:
D.N.I.:
A retornar a la Casa del Poble
Passeig de Dintre, 18
17300 Blanes casadelpoble@blanes.net
Tel. 630.690.122 – 609.307.277 –