divendres, 23 de febrer del 2007

Adhereix-te al Manifest (casadelpoble@gmail.com)

Que ens tornin “la Cooperativa” que el Franquisme ens va robar.

Enterrem el Franquisme, si us plau.

Us demanem el suport i la solidaritat de la vostra entitat i la vostra persona davant el greu atac a la dignitat que l’Alcalde de Blanes ha decidit emprendre contra la Casa del Poble per pura venjança política. Per aquest motiu, us demanem que llegiu amb atenció aquesta carta que mai haguéssim volgut enviar.

Però vista l’actitud intransigent de la primera autoritat municipal, no tenim més remei que demanar-vos suport en defensa del legítim dret a la recuperació del Patrimoni incautat pel Franquisme i de la memòria històrica.

La Casa del Poble de Blanes és l’entitat més antiga que ha tingut continuïtat i que segueix viva en aquest moments a la nostra vila. Com a entitat popular i de llarga tradició li va tocar viure els moments més negres de la història d’aquest país, la seva lleialtat al govern de la República i a la Generalitat de Catalunya li va comportar l’exili, la repressió i la incautació del seu patrimoni per part de la dictadura franquista.

A finals dels anys 90, essent alcalde Fèlix Bota i Gibert i d’acord amb la Generalitat de Catalunya que n’era la propietària per traspàs de l’Estat, es va acordar reconèixer la propietat de l’edifici del Passeig de Dintre, 18 i d’aquesta manera es va inscriure en el registre de la Propietat.

Aquest fet va permetre, amb l’esforç dels socis de l’entitat, afrontar amb una important hipoteca les obres que han donat llum a la recuperació plena de l’edifici del passeig de Dintre a l’any 2005, en plena celebració del centenari.

Amb motiu de les obres vàrem sol·licitar a l’Ajuntament de Blanes la cessió dels baixos de l’edifici anomenat “Cooperativa la Blandense” del carrer de la Muralla per tal de seguir les activitats mentre duressin les obres.

Aquest edifici (és la primera seu de la Casa del Poble i desprès seu de la Cooperativa la Blandense, filial de la Casa del Poble fins a la incautació franquista) en una part dels seus baixos (105 metres) és propietat de la Generalitat de Catalunya, que ho va cedir a l’Ajuntament de Blanes per usos socials.

Per acord de ple d’abril de 2001 es va acordar el text següent:

“1. Cedir l’ús de l’edifici de la Cooperativa La Blandense en la part corresponent als baixos, a l’entitat Casa del Poble de Blanes per tal que desenvolupi les seves activitats mentre durin les obres de la 1 ª fase i amb un màxim de dos anys renegociable.

2. Fer les gestions oportunes davant la Generalitat de Catalunya per regularitzar la situació del punt 1.”

L’acord ens permetia facilitar la feina i seguir la lluita legal per recuperar el patrimoni que la dictadura franquista va incautar.

La nostra sorpresa comença ara fa uns mesos quan l’Alcalde Josep Marigó cita a una reunió al nostre President per un assumpte d’interès. La sorpresa és produeix al despatx de la primera autoritat municipal quan ens demana que tornem les claus i l’espai per tal de poder destinar altres usos l’espai de la muralla, ens dóna uns dies i ens demana una resposta en breu.

Reunida la junta de la nostra entitat li enviem a l’alcalde una carta en que li expliquem entre altres la nostra demanda sobre la propietat de l’edifici, el treball que s’està fent d’ús de les instal·lacions i en base a l’acord de ple li demanem una renegociació de l’acord tal i com s’establia en el punt 1.

Van passar les setmanes, l’Ajuntament ens contesta amb negativa i insisteix en que tornem les claus. Davant d’aquest fet, contestem per carta sobre la situació i li demanem una reunió per parlar de l’assumpte en qüestió.

Van passar les setmanes sense resposta fins que el passat 24 de gener rebem una nova carta de l’Alcalde en que ens nega qualsevol possibilitat de renegociació, no ens accepta ni tant sols la reunió sol·licitada i ens dóna aquest cop un data per marxar de la nostra pròpia casa.

El passat divendres 16 de febrer tornem a registrar una carta dirigida a l’alcalde on li comuniquem la darrera entrevista amb el Subdirector General del patrimoni de la Generalitat que ens insta a seguir batallant amb Madrid i el Ministeri de Treball per tal d’aconseguir el reconeixement de la propietat de l’edifici de la Muralla a la Casa del Poble.

Li comuniquem a més que la Generalitat ens confirma que els 105 metres d’un total de més de 250 que té els baixos de l’edifici no estan inscrits al Registre de la Propietat per problemes legals per fer-ho, fet que advertim i que ens confirma que l’Ajuntament no té la capacitat legal per demanar-nos que marxem de l’edifici. I finalment, li tornem a demanar que ens trobem a negociar seguint l’acord plenari.

La resposta ens la trobem aquest dilluns, quan ens comuniquen que a la Comissió Informativa General i fóra de l’ordre del dia, l’Alcalde presenta un proposta de resolució pel ple del proper dilluns per tal de negar el dret de prorrogà a l’ús de l’edifici del carrer de la muralla. I, a banda d’això, iniciar els tràmits necessaris per expulsar-nos de la nostra casa.

És per aquest motiu que demanem la solidaritat de la seva entitat i la seva pròpia per tal d’evitar una injustícia històrica per part del nostre Ajuntament. Li demanem la seva signatura i de la seva entitat per tal que l’Ajuntament de Blanes no allargui la llarga nit del Franquisme i demanem:

1.- Que l’Ajuntament de Blanes accepti la prorroga en l’ús de la finca del carrer de la Muralla a la Casa del Poble, fins que s’aclareixi la veritable propietat de l’edifici.

2.- Que l’Ajuntament de Blanes es posi al costat de la Casa del Poble en la seva legítima aspiració de recuperació del seu patrimoni incautat pel Franquisme, ja que existeixen suficients documents. llibres i documents de l’arxiu municipal que avalen la legítima aspiració de la nostra entitat.

3.- Que l’Ajuntament de Blanes col·labori amb la Casa del Poble com ha fet sempre en defensa dels legítims drets de les entitats de Blanes, per tal de fer possible la recuperació del patrimoni de l’entitat.

Em solidaritzo amb la Casa del Poble en les seves justes reivindicacions i demanem a l’Ajuntament de Blanes aprovi els tres punts abans esmentats.

Entitat:

Representant:

A títol individual:
D.N.I.:

A retornar a la Casa del Poble
Passeig de Dintre, 18
17300 Blanes casadelpoble@blanes.net
Tel. 630.690.122 – 609.307.277 –