diumenge, 4 de març del 2007

Reaccions a la caça de bruixes de Marigó(PSC) contra la Casa del Poble

Reproduïm article que publica avui el Diari de Girona d’un dels seus col·laboradors “Les amistats perilloses” on parla del sectarisme que practica l’alcalde contra tots aquells que gosen discrepar.

“Actualment, si fem un cop d´ull a la façana marítima de Blanes, podrem comprovar que tan sols queda un edifici reformat, que sigui centenari, modernista, emblemàtic i que hagi sobreviscut a la pressió especuladora d´urbanitzar tota la primera franja de mar.

Es tracta de la Casa del Poble (Centre Republicà d´Esquerra), un edifici que estava en estat ruïnós. Avui dia tots els blanencs podem gaudir d´un espai reformat i recuperat gràcies a la feina, el treball i la lluita que han mantingut els socis i les entitats que en formen part, grups i associacions de caire catalanista de tota mena, culturals, artístiques, de lleure, esportives, sindicals i polítiques.

Mentre es reformava i es feien les obres de l´edifici, l´entitat va demanar un espai a l´Ajuntament, per poder desenvolupar les activitats dels associats. L´espai que es va demanar és la Cooperativa La Blandense, un dels edificis del patrimoni de Casa del Poble abans de la Guerra Civil, abans que els seus béns fossin comissats.

En el moment de la cessió l´Ajuntament tan sols tenia el dret a l´ús d´una part d´aquest espai (105 metres quadrats), ja que la propietat oficialment és del Ministeri de Treball, amb qui l´entitat republicana està treballant per recuperar el seu dret de propietat. L´entitat demanava que es prorrogués aquest dret d´ús fins que s´aclarís d´una vegada i per sempre la seva propietat legítima, i que es respongués a la seva aspiració de recuperar els va ser sostret per la força de les armes.

Però trencat el tripartit a Blanes i expulsat ERC, l´alcalde del PSC-PSOE i el seu soci de govern EUiA, que governant en minoria presentaven el darrer Ple de Blanes una moció per fer fora a l´entitat centenària, posant en dubte els drets a la propietat que es reclama, confiats que el PP i CiU de Blanes donarien suport la seva proposta. El tret els va sortir per la culata, i la moció no va ser aprovada gràcies als vots en contra de CiU, PP i ERC, que consideraven que no era ni la manera ni el lloc per tractar aquest afer.

Tothom sabia que el rerefons de la història era personal i polític. Es tractava principalment de perjudicar i represaliar de qualsevol manera els republicans locals i tot el seu entorn, amb actituds més pròpies de la Stasi alemanya dels anys 70 que no pas de pensaments oberts al diàleg.

El comportament de l´alcalde i del seu equip de govern ha estat en aquest cas una revenja, comportant-se com la dreta més reaccionària espanyola, que no pas com un grup que es denomina l´esquerra de progrés, transformadora i solidària. I per molt que s´omplin la boca amb memorials democràtics, recuperació de la memòria històrica, amb els suport d´homenatges als represaliats víctimes de l´antic règim i solidaritzar-se amb els que varen ser espoliats en el temps de la Guerra Civil, haurien de mirar a casa seva i en el seu àmbit local.

El que compta a la fi són els fets, les actituds i la manera de fer d´aquest tàndem polític, sectari i prepotent. És vox populi que l´Ajuntament ha vetat, o potser s´ha de dir que ha dissuadit, l´organització d´actes d´altres entitats a La Casa del Poble. Lamentable, molt lamentable.


Narcís Serra